Jobb emberré válni

Személyiségfejlődés az üzletépítés tükrében

A hálózatépítésben hosszabb ideig aktívan dolgozók egybehangzó véleménye szerint ez a fajta üzletépítés az egyik leghatékonyabb személyiségfejlesztő eszköz a világon. Bár a kivülállók ezt kevésbé értik, sőt gyakran egyenesen hitetlenkednek vele kapcsolatban, ez a lecke azért megpróbálja érzékeltetni, hogy talán valami lehet ebben az állításban...

Mivel a hálózat és az üzlet törvényei kiválóan alkalmazkodnak a természet és az élet törvényeihez, ezért való igaz, hogy az üzletépítés iskolája egyben az élet iskolája is. Az itt elért sikerhez először is ki kell lépnünk a komfortzónánkból, és változnunk kell.

sz3.JPGA hálózatépítés mindenekelőtt a pozitív gondolkodás iskolája. Ez a sikeresség egyik legfontosabb tényezője, szinte kötelezőnek számítanak a gondolkodást és a szemléletet csiszoló pozitív könyvek, anyagok és találkozók. A folyamat tulajdonképpen egy állandó, gyakorlat-orientált (tapasztalatcentrikus) tanulás, hiszen lényege az állandó fejlődés (méghozzá a cél megfogalmazása - munka, küzdelem - cél elérése - újabb cél megfogalmazása körfolyamat által). A gyakorlati próbatételek által nem lehet megspórolni az élesben átélt helyzeteket, és a fejlődéshez bizony utólag mindig fel kell dolgozni, mi történt, azaz a tudatosság egyre magasabb szintjére kell emelni a saját magunkhoz és a környezetünkhöz fűződő viszonyunkat is.

Az alábbiakban majd részletesebben is kifejtjük (szakaszokra bontjuk) a legtöbb üzletépítőnél lejátszódó tanulási folyamatot, most csak felsorolás szintjén jelezzük, mi mindennel kell szembenéznünk a munka során: le kell győznünk többek között az esetleges kishitűségünket, önzésünket, hiúságunkat, önértékelési problémáinkat, hangulati ingadozásainkat, és meg kell tanulnunk az önfegyelmet, életünk hatékony megszervezését, az összpontosítás képességét és önmagunk hatékony motiválását és a másokkal való hatékony kommunikációt.

Az, hogy ezeket a lépéseket, leckéket nem tudjuk kikerülni a hálózatépítésben, annak éppen az az oka, hogy az üzleti siker alapja mindig az objektíven mérhető valódi teljesítmény. Itt képtelenség valakinek a jóindulatából feljebb jutni (ugyanígy mások rosszindulatából bukni sem lehet), ha nagyobb sikerre vágyok, azért mindig a saját magam felelősségét kell vizsgálni. Úgy is fogalmazhatunk, az üzletépítés egy pontos tükör, melybe ha van bátorságunk belenézni, nagyon pontosan láthatjuk önmagunkat, a gyengeségeinkkel együtt. Sokan inkább elmenekülnek ettől (a személyes felelősségvállalás elől), azok azonban, akik tudatosan választják ezt az utat, teljes egészében felelősséget vállalnak a saját életük irányításáért.

Álljon itt szemléltetésképpen egy sikeres vezető vallomása a hálózatépítés próbatételeiről:

"A belépéssel az ember elfogadja a saját üzlet építésének kockázatát, elvállalja a felelősséget a saját jövőjéért, jövedelméért, időbeosztásáért. Ebben a furcsa, főnök nélküli vállalkozásban azonnal radikális szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy valaki sikerrel vehesse az első akadályokat, hiszen minden megszokott kényszer hiányzik belőle. A korábbi, nagy részben külső kényszerek vezérelte munka helyett belső motivációk szerint, saját magunk által megválasztott célokkal és magunk szabta ütemben, magunk választotta eszközökkel, és saját magunk által meghívott munkatársakkal fogunk dolgozni. A belső kontroll a fejlődő és önfejlesztésre képes embereket jellemzi. Megindul az a hosszú folyamat, amelyben követőből kezdeményezővé válnak az emberek. Bátorság kell ahhoz, hogy cselekedjünk, hogy valamit tegyünk a saját jövőnk érdekében. Fokozatosan átneveljük magunkat abból a világból, ahol mindenki másokat hibáztat a problémáiért, egy olyan világba, ahol fokozatosan elhisszük, hogy minden kizárólag rajtunk múlik, és ahol minden nehézséget és akadályt kihívásnak tekintünk, amely csak azért létezik, hogy leküzdésével tanuljunk és további előnyökre tegyünk szert."

Végezetül nézzük végig lépésről-lépésre, hogyan zajlik le a teljes folyamat a legtöbb ember esetén! Nagyjából hat jól megfigyelhető és elkülöníthető szakaszra osztható az út, persze egyénileg változó, melyik szakasz kinél mennyire hangsúlyos. A szakaszok között nem mindig vannak éles átmenetek, és lehetséges akár nagyobbat ugrani, vagy visszaesni is, de többé-kevésbé azért mindenki végigmegy a teljes folyamaton. Íme tehát a megértés (ha úgy tetszik a "megvilágosodás") hat szakasza:


1. Kételkedés "Nem működik."
Szinte mindannyian innen indulunk, hiszen elsőre túl szépnek (és így mesének) tűnik az elérhető gazdagság ígérete. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy tisztességes úton nem lehet sok pénzt keresni, és ezeket az előítéleteket táplálják az üzletről keringő pletykák, téves információk is.

Fejlesztendő képességek, legyőzendő nehézségek: nyitottság, előítéletek, gyanakvás, idegenkedés

2. Érdeklődés "Működik?"
Egyeseket a nyitott gondolkodás, másokat a változtatás kényszere juttatja el ebbe a szakaszba. Az is előfordul, hogy a termékkel kapcsolatos kedvező tapasztalat miatt jut el ide a korábban gyanakvó. Ebben a szakaszban a koncepcióból nagyjából annyit kezd megérteni az illető, hogy "lehet benne fantázia".

Fejlesztendő képességek, legyőzendő nehézségek: gondolkodás, tisztánlátás, figyelem, objektivitás

3. Erőgyűjtés "Nekem működne-e?"
Amikor összeáll a kép, akkor megjelenik a vágy: sikeres akarok lenni! De rögtön megjelenik a kérdés is: vajon meg tudnám-e csinálni? Itt bizony egy súlyos lélektani akadályt, a gyávaságot (a kudarctól való félelmet) kell leküzdenünk. El kell dőlnie a kérdésnek, mi a nagyobb bennünk: az álmaink vagy a félelmeink ereje? Egy kiemelkedően sikeres amerikai üzletépítő, Bob Goshen szellemes megfogalmazása szerint: "Nem az a baj, ha valaki szegény, hanem ha az is akar maradni."

Fejlesztendő képességek, legyőzendő nehézségek: bátorság, önbizalomhiány, kudarctól való félelem, önmagammal szembeni őszinteség

sz2.JPG4. Elindulás "Utánajárok, hogy működik-e."
A következő szakaszba csak egy bátor, huszáros döntéssel lehet továbblépni: belevágok, megpróbálom! Sokféle szempontból ez a legkritikusabb időszak: az üzletépítő önbizalma még gyakran törékeny, ráadásul tömény próbatételek elé van állítva folyamatosan. A szakasz végére eldől, hogy ez az önbizalom megerősödik, vagy éppen ellenkezőleg (sokaknál előfordul, hogy a kihívások vállalása helyett inkább feladják a céljaikat, visszahúzódnak a komfortzónájukba, vagyis gyakorlatilag visszaesnek a 3. szakaszba).

Fejlesztendő képességek, legyőzendő nehézségek: teljes nyitottság, új ismeretek befogadása, felelősségvállalás, szemléletváltás, szorgalom, kezdeményezőkészség, kommunikáció, önfegyelem, hatékony időgazdálkodás, motiválás, koncentráció

5. Fanatizmus "Működik!!!"
Az önbizalom megerősödése, és a lendületes növekedés beindulása gyakran megrészegíti az üzletépítőt, és előfordul, hogy a korlátlan szabadság érzete átejti a ló túloldalára. Ebben a szakaszban képtelen megérteni, hogy a többi ember miért nem képes felfogni ennek az üzletnek a nagyszerűségét, és valósággal ostobának néz mindenkit, aki valami mást csinál. Hiába figyelmezteti a környezete, egyszerűen nem vesz róla tudomást, hogy annak idején neki is voltak kétségei, előítéletei. Sajnos ebben az állapotban rengeteg kárt képes okozni a környezetének a tapintatlanságával.

Fejlesztendő képességek, legyőzendő nehézségek: türelmetlenség, empátia

6. Megértés "Működik, de..."

Pontosabban: "Működik, de másoknak is időre és élettapasztalatra van szükségük, hogy ezt megértsék." Ebben a szakaszban már nincs szükségünk külső bizonyítékokra, nem akarjuk mindenáron a környezetünk által is igazolva hallani az üzlet működőképességét. Az üzletépítő boldog, felszabadult, magabiztos, türelmes és figyelmes. Tulajdonképpen továbbra is lelkesen hisz az üzletben, de fanatizmusa a bölcsek türelmével és tapintatával párosul.

Ha jól megnézzük, csak a végső, hatodik szakaszban jutunk el odáig, hogy teljes odaadással tudunk figyelni a másik emberre. Egészen odáig mindig a saját gátlásaink, saját konfliktusaink, saját hibáink rabjai vagyunk.

Nos, hát ezért egy hatékony személyiségfejlesztő eszköz a hálózatépítés!





süti beállítások módosítása