Pénzhez való viszonyunk

Pénzügyi helyzeted javításához először a pénzügyi énképedet kell javítanod!

Szinte nincs olyan ember a világon, aki ne ábrándozott volna már arról, hogy egyszer gazdag lesz. A legtöbb ember eljutott a tettek mezejére is: alig akad ember, aki életében legalább egyszer ne próbálkozott volna több pénzt keresni, ilyen vagy olyan módon.

És persze a leggyakoribb eset az, hogy valamilyen oknál fogva (tapasztalatlanság, hiszékenység, meggondolatlanság, stb.) nem sikerült a tervünk, egyik kísérletünk a másik után vallott kudarcot. Egy darabig próbálkozik mindenki, de aztán a sorozatos kudarcok hatására fásulttá válik és végül feladja a küzdelmet, elkönyveli, ő sohasem lesz gazdag. És persze igaza is lesz. Hasonló cipőben járó ismerősei is megerősítik a meggyőződésében: igenis nincs lehetőség a boldogulásra, bele kell törődnünk a sorsunkba, különben is, nem is jó gazdagnak lenni.

pe1.JPGVegyünk egy nagyon hasonló példát! A kisgyermek járni tanul, mert szeretne olyan ügyes lenni, mint a felnőttek. Amikor először próbálkozik, elesik. Felkel, újra megpróbálja, újra elesik. Újra és újra megpróbálja, újra és újra elesik. Mondunk neki ilyenkor olyat, hogy inkább ne is tanulj meg járni, maradj ott a földön, ott sokkal jobb? Neked mondtak már ilyet? Elhitted? És a gazdagsággal kapcsolatban?

Kizárólag a mi döntésünkön múlik, kell-e a gazdagság vagy sem. A legtöbb ember feladja a küzdelmet. Ekkor persze szükség van önigazolásra, miért is nem próbálkozik tovább. Rendkívül kreatív az emberek fantáziája, amikor a helytelen viselkedést kell igazolni. Olyan közhiedelmek születnek, hogy a pénz nem is fontos, különben is, minden gonoszság gyökere a pénz szeretete, és a pénz mindig elrontja a jellemet, nézzük csak meg a gazdagokat. Továbbá: pénz és szaktudás nélkül úgysem lehet semmihez se kezdeni, akkor meg minek próbálkozok, hiszen nem rendelkezem ezekkel.

Az igazság az, hogy ezek csak jól hangzó önbecsapások, a jellemünk felelőtlen részének megnyilvánulásai. Nem a pénz szeretete, hanem a pénz hiánya a problémák gyökere. A pénz nem rontja el, csak megmutatja a jellemet, hiszen a pénz több lehetőséget jelent, s csak a tulajdonosán múlik, jó vagy rossz célra használja-e ezt a lehetőséget. Igenis lehet akár óriási vállalkozást is kiépíteni tőke és szaktudás nélkül, de legalábbis az anyagi függetlenség mindenképpen elérhető.

A felelősen gondolkodó ember azt mondja, butaság úgy tenni, hogy nem fontos a pénz, miközben egy életen keresztül dolgozunk érte. A pénzhez való ésszerű, tiszta viszony: a pénz eszköz, energiaforrás, az energia közvetítője. A pénzzel jutalmazzuk embertársaink szolgálatait, ha úgy ítéljük meg, számunkra hasznos volt a szolgálata. A fogyasztói társadalom pontosan erre az elképzelésre épül: kizárólag saját, szabad döntésünkön múlik, mikor nyúlunk a pénztárcánkba, és kit ajándékozunk meg az energiának ezzel a formájával, az anyagi értékek szimbólumával. A pénz tehát csak eszköz, nem mi függünk tőle, hanem ő van alárendelve személyes és közösségi céljainknak.

pe2.JPG

Fel kell tehát ismernünk, hogy mindannyian rendelkezünk egyfajta pénzügyi énképpel, amely meghatározza, milyen esélyeink vannak előbbre jutni anyagi értelemben. Nézzük meg tehát kicsit pontosabban, mi az, ami segítheti vagy akadályozhatja a pénzügyi előbbre jutásunkat!

Pénzügyi énkép:
Mindazok a gondolatok, hitek vagy tévhitek, érzelmek, amelyeket eddigi életünk során kialakítottunk a pénzzel, az anyagi boldogulással kapcsolatban. Egy részüket tudatosan ismerjük, más részük a tudatalattinkban eltárolva lappang, mégis ugyanúgy meghatározza mindennapi döntéseinket.

Az alapvetően negatív énképpel rendelkező emberek tipikus gondolatai:

  • A pénz rossz
  • A gazdagok gonoszak
  • Nem tudok rajta változtatni
  • Nem engedhetem meg magamnak
  • Nem vagyok képes több pénzt keresni

Az alapvetően pozitív énképpel rendelkező emberek tipikus gondolatai:

  • A pénz hasznos
  • Gazdagnak lenni kényelmesebb életet jelent
  • Képes vagyok rajta változtatni
  • Hogyan engedhetném meg magamnak?
  • Hogyan kereshetnék több pénzt?

Alaptörvény, hogy pénzügyi helyzetünk megváltoztatásához pénzügyi énképünk átformálására van szükség. Fel kell ismernünk ennek a jelentőségét, és tudatosan pozitív gondolatokra cserélni a negatív gondolatokat, olyanokra, melyek az előrehaladásunk akadályozása helyett inkább elősegítik azt. Ehhez persze ki kell mozdulnunk a megszokott komfortzónánkból, és erre nem mindenki képes.

cf2.JPGA témával foglalkozó szakemberek szerint a pénzügyi énképünk pozitívvá formálásának legjobb (leggyorsabb és leghatékonyabb) módja, ha keressük a nálunk pozitívabb énképpel rendelkező (azaz a pénzről pozitívabban gondolkodó, és esetleg sikeresebb) emberek társaságát. Ilyen szempontból a lehető legjobb hely a Sunrider és a Hat Hónapos Program! Hiszen a Program tulajdonképpen egyfajta gyűjtőhelye a sikerorientáltan gondolkodó, pozitív változásokra törekvő embereknek, és rengeteg pozitív gondolatot közvetít a benne résztvevőknek a pénzről is, és természetesen még sok minden másról is!

Ha érdekel ez a téma, nagyon jó szívvel ajánljuk még a következő weboldalt: Milliomos Képző

Kívánjuk, hogy tudatos gondolkodással és cselekvéssel Neked is sikerüljön mind a pénzügyi énképed, mind a tényleges pénzügyi helyzeted látványos javítása!


.




süti beállítások módosítása