Tudatos táplálkozás

Ki vigyáz az egészségünkre?


A legtöbb családban: természetesen az anya! Ennek okán hallgassuk meg egy anyának a gondolatait a témáról! Lakatos Istvánné (Manyi) többszörösen is érintett, hiszen több évtizedes, odaadó munkával eltöltött tapasztalata van az egészségügy területén. De ettől függetlenül is úgy érzi, minden családban elsősorban a nő felelőssége, hogy a család asztalára tiszta, tápláló élelmiszerek kerüljenek.

tt_1.JPG
Manyiról elöljáróban annyit, hogy egész életét a családjának és az egészségügynek szentelte. Erre a pályára készült, később aztán alkalmazottként és vállalkozóként is ebben tevékenykedett, méghozzá szívvel-lélekkel! Bárhol is dolgozik, közvetlensége, kedvessége és segítőkészsége miatt munkatársai és a környezetében lévők mind-mind szeretik.

  • Manyi, honnan az egészség iránti érdeklődés?
  • Már gyermekként is foglalkoztatott a téma, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen tudatos, sokkal inkább ösztönös volt a pályaválasztás. Akkor még. Később aztán munkába állva annyi sok sikerélmény, annyi pozitív visszajelzés érkezett, amik végérvényesen megerősítették bennem, hogy itt a helyem. Nincs nagyobb boldogság, mint azt látni, hogy valakiért tehettem valamit, mégha aprócska segítségről van is szó!
  • A kilencvenes évek derekán aztán egy nagy fordulat következett a munkádban. Mesélnél erről?
  • Azért egyáltalán nem egy hirtelen pálfordulásról van szó, hiszen akkor már régóta érlelődött bennem a változtatás szándéka. Asszisztensként dolgozva sok mindent láttam-tapasztaltam. Bár a mai napig hiszek az egészségügyi rendszerben, mert tudom, hogy nagyon sok odaadó és értékes ember dolgozik benne, de észrevettem a hibáit is. Szembesültem vele, hogy rengeteg olyan probléma merül fel a családok életében, amikkel nem igazán tud mit kezdeni a rendszer. Vagy félmegoldást tud csak kínálni, vagy rosszabb esetben még azt sem. Arra is hamar rájöttem, hogy a legnagyobb hiányosság a megelőzés terén, elsősorban a táplálkozásban és az életmódban található.
  • Mi jelentette a fordulatot, miben találtad meg a megoldást?
  • Hálás vagyok azoknak az embereknek, akik annak idején határozottan ugyan, de szeretettel felhívták a figyelmemet arra, hogy a megoldás a saját kezemben van. A fordulópont ez a felismerés volt, amikor elfogadtam, hogy a saját családom egészségéért elsősorban én magam vagyok a felelős, ha változásra vágyom, akkor azt nekem kell kezdeményezni. Innentől sokkal nyitottabbá váltam a világra, és már könnyebben ment minden. Nyitottá váltam a lehetőségekre, amikkel tenni tudtam a családomért.
  • Mi volt a legnehezebb, amit meg kellett oldani?
  • Egy faluban, Zalabaksán nőttem fel, ahol akkor még természethez közeli életet éltünk. Meggyőződésem, hogy akkoriban sokkal egészségesebbek voltak az emberek, ami nem is csoda, hiszen azt ettük, ami az udvaron megtermett, vagyis természetes és tiszta táplálékokat. Családanyaként szerettem volna ugyanilyen megbízható dolgokat az asztalra tenni, azonban be kell vallanom, a legnagyobb igyekezetem ellenére ez évtizedekig nem sikerült. Látszólag nagy a választék a mai élelmiszerpiacon, de bármelyik áruházat, bármelyik márkát is választom, természetes táplálékok helyett műanyag dolgokat vásárolok a családnak. Nagy szívfájdalmam volt ez, láttam, hogy mennyi probléma származik és származhat ebből hosszútávon, de nem találtam rá a megoldást.
  • 1996-ban aztán rátaláltál arra a forrásra, amiben megbízol. Hogyan történt? Könnyen elfogadtad?
  • Könnyen? Az is kész csoda volt, hogy egyáltalán elmentem az előadásra, ahol megismerkedtem a Sunrider-rel! Rengeteg rossz tapasztalat ért korábbról megbízhatatlan cégek és erőszakos ügynökök miatt. Gondolom, nem csak én vagyok ezzel így. Annyi rossz élmény ért, amik keserű szájízt hagytak bennem, hogy elhatároztam, soha semmilyen bemutatóra nem fogok elmenni többet az életben. Ide azonban olyan kedvesen és szimpatikusan hívtak el (nem titkolóztak, elárulták a cég nevét, és azt is, hogy az egészséges táplálkozásról lesz szó), hogy végül úgy döntöttem, adok neki egy esélyt, végül is a családom egészsége a tét.
  • tt_4.JPGMi fogott meg az előadáson annyira, hogy immár 16 éve kitartasz a Sunrider mellett?
  • Két dolog. Az egyik az az emberi hang, ami hozzám szólt. Korrekt tájékoztatás volt, érezhetően nem a mindenáron való eladás szándékával, hanem azzal a céllal, hogy megismerjek valami új dolgot, korrekt információkat kapjak valamiről, ami számomra is értékes lehet. Felszabadító érzés volt, hogy nem erőltettek semmit, teljes egészében rám bízták, mihez kezdek a hallottakkal. A másik dolog, ami megragadott, az előadás tartalmi mondanivalója volt. De ma már tudom, csak azért fogott meg, mert már nyitott voltam rá, kerestem a megoldást. Ha öt évvel korábban találkozom vele, valószínűleg nagyon szkeptikusan fogadtam volna, és elmegyek mellette.
  • A Sunrider különlegessége és alapja a keleti egészségfilozófia. Mindig is nyitott voltál „keleti irányba”?
  • Egyáltalán nem mondhatnám, a nyugati felfogásban végzett munkám során inkább el voltam zárva tőle, sőt talán még ellene is voltam hangolva egy kicsit. De képes voltam ezen változtatni. Mindazonáltal megértem azokat, akik a mai napig idegenkednek tőle, hiszen a „kínai” szó azért még ma is meglehetősen vegyes képeket idéz az emberekben. Azért örömmel látom, hogy egyre többen képesek felismerni a keleti kultúra gazdagságát, sokszínűségét, mérhetetlen tapasztalatát. Ami a táplálkozást illeti, a nagyobbik fiam, Roland hívta fel a figyelmem arra a tényre, hogy az akkor még szegény Kínában az emberek mintegy húsz évvel tovább élnek, mint nálunk, pedig mi nagyságrendekkel többet költünk egészségügyre, gyógyszerekre. Nyilván ez nem lehet a véletlen műve, én pedig nagyon kíváncsi voltam, mi lehet a magyarázat. Mi lehet a titkuk? Mi lehet az a tudás, amivel ők élnek, mi pedig nem? Itt a Sunrider-ben mutatták meg nekem először úgy, hogy meg is értettem.
  • És azóta több száz, de talán nem túlzás azt mondani, hogy több ezer család köszönheti Neked, hogy ugyanúgy megértette ezt a filozófiát, és be tudta építeni az életébe. Ha megkérlek, bemutatnád röviden és érthetően a keleti kultúra lényegét, illetve azt, hogy mitől tartod különlegesnek a Sunrider-t?
  • Örömmel! Ahogy említetted, több ezerszer mondtam már el ezt az egyszerű mondókát, de ma is ugyanazzal a lelkesedéssel teszem, mert azt látom, hogy az emberek többsége megérti, és fogékony ezekre a gondolatokra. Hat pontban tudom röviden összefoglalni a legfontosabb üzeneteket.

(1) Természetes, növényi összetevők
Egyik fő alapelv éppen a visszatérés a természethez. A Sunrider valamennyi terméke gondosan termesztett növények kombinációja, és nem tartalmaznak semmiféle mesterséges adalékanyagot (még tartósítószert sem). Nagyon megnyugtató a tudat, hogy amit elfogyasztunk, az makulátlanul tiszta, és semmilyen értelemben nem mérgezi a szervezetünket.

tt_2.JPG(2) Szakértő irányítás
A vállalat alapítója és irányítója Dr Tei Fu Chen, aki a világ egyik vezető gyógynövényszakértője. Tudását, kutatásait a legmagasabb fórumokon elismerik, számtalan orvosi egyetem díszdoktori címét viseli. Felesége, Dr Oi-Lin Chen ugyancsak az egészségügy szolgálatára tette fel az egész életét. Teljes egészében a családjuk tulajdonában áll a vállalat, számomra ez a garancia arra, hogy a jövőben is mindig a szakmai szempontok határozzák meg elsősorban a vállalat minden lépését, minden egyes fejlesztését.

(3) A keleti kultúra gazdagsága
A regenerációs egészségfilozófia (ami kizárólag a Sunrider jogilag védett öröksége) bázisát a kínai gyógynövénykultúra gazdagsága biztosítja. Ezen gazdagság két lényeges momentumban nyilvánul meg:
1. A gyógynövény ismeret sokszínűségében: míg a nyugati kultúrában néhány tucat (legfeljebb néhány száz) gyógynövény ismeretes, addig Kínában több ezer hasznos gyógynövény ismerete áll rendelkezésre. Több ezer éves békeidő alatt szorgalmas és elhivatott kutatómunkával sikerült felhalmozni ezt a roppant sokszínű információhalmazt.
2. A gyógynövény ismeret megbízhatóságában: a legtöbb gyógynövény esetén mintegy ötezer éves tapasztalat áll rendelkezésre. Vagyis: ha valamiről, akkor a kínai gyógynövénykultúráról elmondhatjuk, hogy fényesen kiállta az idő próbáját. A tudományos álláspont szerint néhány évtizedes tapasztalat már komoly igazolásnak tekinthető (például az orvostudományban, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban)! Itt tehát nem kísérletezgetésről vagy divathóbortok követéséről van szó. A Sunrider is csak olyan növényt hajlandó felhasználni, aminek legalább száz éves pozitív dokumentációja van.

(4) A keleti kultúra bölcsessége
A keletiek szeretik egységben szemlélni a dolgokat, még azokat is, amiket mi hajlamosak vagyunk részekre bontani, és a részekkel csupán önmagukban foglalkozni. Ez az ún. holisztikus szemlélet biztosítja, hogy nem csupán az egyes funkciókkal, egyes szervrendszerekkel törődünk (külön szemorvos, külön nőgyógyász, külön légző rendszer specialista, külön keringési rendszer specialista, stb…), hanem a keletiek képesek észrevenni, feltárni az egyes részek közötti kölcsönhatásokat, és ily módon képesek egyben szemlélni az emberi szervezetet. Ez egy gyökeresen más megközelítés, ami azonban (el kell ismernünk) sokkal jobban kiállta az idő próbáját. Például: nálunk C-vitamint javasolnak fogyasztásra. Kínában a narancsot javasolják, mert úgy tartják, a narancsban benne van a szükséges vitamin, de sokkal több annál: egyfajta biológiai harmóniát képvisel, de csak addig, amíg nem bontjuk külön alkotóelemekre.

tt_3.JPG(5) A legmagasabb szinten elismert gyártás
A Sunrider egy sokak által lekezelt, különc irányzatot képviselő, a többségi társadalom megbecsülésétől meglehetősen távol álló gyártóvállalatként kezdte a működését 1982-ben.
Ha ma valaki utánanéz, egészen döbbenetes változást fog tapasztalni e tekintetben. Elismerő oklevelek százai, újságcikkek ezrei, magas rangú politikusok, ismert sportolók és hírességek egész hada, amerikai elnökök személyes kitüntetései tanúskodnak arról, hogy nem egészen 30 év alatt a Sunrider a legfényesebben ragyogó vállalatok közé emelkedett. A kezdeti értetlenkedés és bizalmatlanság ellenére tehát a Sunrider eredményeivel, lendületesen növekvő forgalmával kivívta magának az őt megillető rangot, bebizonyította, hogy üzenete időszerű és filozófiájára fogékonyak a családok szerte a világon.

(6) Stabil háttér: erős vállalat
Az idő próbáját kiálló filozófia, a precíz gyártófolyamat eredményeként készülő végtermékek, és a minőség iránti kérlelhetetlen elkötelezettség önmagában mit sem érne, ha nem állna a háttérben egy minden tekintetben jól szervezett, hosszú távra tervező, tőkeerős vállalat. Itt szerencsére éppen ez a helyzet. Az utóbbi évek válságos hangulatában is töretlenül folynak a fejlesztések, a jövőbe történő befektetések: a Sunrider a korát meghazudtolva bátran tekint a jövőbe.

Összefoglalásképpen tehát azt mondhatnám, a keleti kultúra egészen páratlan értéket hagyott az egész emberiségre. Óriási szerencsénk, hogy ez a különleges kincs méltó kezekbe került, hozzáértő és gondoskodó irányítással juthat el ez az örökség családok millióihoz szerte a világon. Ez a Sunrider. És ezért lelkesedek érte immár 14 éve!

  • Nagyon köszönöm, minden bizonnyal sokaknak segítesz abban, hogy a keleti kultúrára ne valamiféle misztikus hókuszpókuszként, hanem egy értékes, tiszteletreméltó tudáshalmazként tekintsenek. Befejezésképpen mit üzennél azoknak, akik mindezek ellenére kétkedve, bizonytalanul fogadják ezt az információt?
  • tt_5.JPGEgy cseppet sem csodálkozom rajta, hozzászoktam már, hogy sokan bizalmatlanok minden új dologgal kapcsolatban. Teljesen megértem, annyi információval, reklámmal próbálnak manapság meghódítani minden vásárlót, hogy a minimum, hogy bizonytalanná válunk miatta. Hiszen mindenki a saját portékáját dicséri, mindenki azt mondja, övé a legjobb, és a többi a nyomába sem érhet. A több száz ajánlat közül nehéz eldönteni: kinek érdemes hinni? Azonban a lehető legrosszabb, ha emiatt bezárkózunk, és leragadunk valami esetleg kevésbé értékes dolognál. Hiszen a tét a családunk egészsége! Azt javaslom, érdemes utánanézni a cégeknek, hogy független, érdektől mentes szakértők milyen véleményt alkotnak róluk. Tudom például ajánlani a Közvetlen Értékesítők Szövetségét (www.dsa.hu), ahol döbbenetes volt számomra felfedezni, hogy a Magyarországon működő vállalatok csupán 5 százaléka állja ki a korrektség (törvényesség és tisztesség) minimális próbáját. Ez ugye azt jelenti, hogy jelenleg az embereket bombázó ajánlatok 95 %-a vagy törvénytelen, vagy tisztességtelen. Ijesztő még belegondolni is, hogy ilyen gyártóktól vagy forgalmazóktól származó termékeket tegyek a család asztalára. Az egészségünk nem játék, és gondolom, ezzel minden szülő egyetért. Óvatosnak kell tehát lennünk, mert egyáltalán nem biztos, hogy az az értékes, aki a leghangosabban kiabál. Tapasztalatom szerint éppen a komolytalan dolgokat szokták feltűnően harsányan ajánlani, és éppen a valódi értéket képviselők azok, akiknek nincs szükségük nyomulós reklámokra, és erőszakos ügynökökre. Csak dolgoznak szépen csendben, és eredményesen, hiszen egyre többen nyitnak a valódi értékek felé. Így van ez a Sunrider-ben is, ahol 1982 óta töretlenül növekvő igény mutatkozik a termékek iránt.

Az alábbi termékeket ajánljuk részletesebb tanulmányozásra az érdeklődő olvasók számára:





süti beállítások módosítása